Volvo V40/S60/V60 (2010-2019)

Vásárlási tanácsadó

Kinetic, Momentum, Summum?

2023. április 03. 12:31 - Kulani

Felszereltségi szintek

volvo-v40-cross-country_2013_apvidus_15101315626_5.jpgA Volvo hagyományosan három felszereltségi szintet különböztet meg, és nincs ez másképp az S60/V60 illetve a V40 esetében sem. A legegyszerűbb felszereltség neve Kinetic, utána jön a Momentum, végül a Summum nevű csúcsfelszereltség.

A három alap szinten kívül többféle speciális kiadás is létezett. Az egyes szintek felszereltségeinek felsorolása nem egyszerű, mert az évjárattól és a piactól is függött.

A legjobban persze az komplikálja a helyzetet, hogy a HaHu oldalán a hirdetés feladásakor muszáj a felszereltséget is beírni a hirdetés címébe, és a hirdetőknek gyakran halvány gőzük sincs az autójuk valós felszereltségi szintjéről, ami gyakorlatilag csak egy helyen, az úgynevezett oválplaketten van feltüntetve - ez egy gyári matrica a jobb hátsó ajtónál.

Azt azért el lehet mondani, hogy az alap Kinetic szint sem szegényes felszereltségű, klíma, menetstabilizátor, négy elektromos ablak és minimum hat légzsák biztosan van ezekben az autókban is. Nagy valószínűséggel tempomat és bluetoothos telefon kihangosító is, ez utóbbi zene streamelési opcióval, azaz menet közben az autó hangrendszerén tudunk Spotify-t, Tidal-t vagy YouTube-ot hallgatni a telefonunkról. Igen ritka az a Kinetic, amiből ezek hiányoznak, de azért érdemes a kormánykerékre helyezett kezelőszerveket figyelni, mert ha nincsenek meg a telefon vagy a tempomat kezelőgombjai, akkor a kinézett autó nem teljes értékű.

A „túlvégen” a Summum felszereltségben (évjárattól függően) már rengeteg extra széria volt, az elektromos állítású bőr üléstől a tolatóradarig. Érdekes módon a drága extrák ezen a szinten is csak külön voltak rendelhetőek (bi-xenon kanyarkövető fényszóró, prémium hifi rendszer, 18-as felnik, tolatókamera, stb).

Az alap felszereltség, a Kinetic felismeréséhez elsősorban a kormánykereket vegyük szemügyre. Ha a betéte nem fémes, hanem sima fekete műanyag, biztos a legalapabb verzióval van dolgunk. A képen egy fémbetétes kormánykerék, Momentum vagy Summum.

genuine-polestar-vp-125002-polestar-s60v60-sport-steering-wheel_09075_1.jpgKívülről az oldalablakok kerete igazít el: ha sima fekete, nem pedig krómos, akkor alapfelszereltségű az autó (kivéve a 2016 utáni autókat, amelyeknél a magasabb felszereltségek is készültek fekete kéderrel, igaz ezek fényezettek voltak, nem sima gumi-feketék.)

A Momentumok kormányközepe fém színű, oldalablakaik kédere szintén fémes, nem fekete.

A Summum esetén az S60/V60-asoknál a 2013. szeptemberi frissítés előtt a mellső lökhárító alsó-szélső légbeömlőinek krómozott kerete a biztos azonosító pont. 

40233_309976_1000x700_jpg.jpg

A felszereltségek között nem is annyira az egyes extrák megléte a különbség, inkább sok apróság, amiket ritkán sorolnak fel a hirdetésekben, pl. az ülések és az ajtóbetétek kárpitozása, bőr betétei, a belső hangulatfények konfigurálhatósága, a külső visszapillantó tükörbe integrált környezet megvilágítófény, satöbbi.

Az alapfelszereltségeken kívül készültek limitált sorozatok. Többnyire ezek is valamelyik alap felszereltségre építettek, de kaptak speciális extrákat is.

R-Design

A sportos kinézetű Volvók. Az előzó generációban az S60R és a V70R gyilkos sportváltozatok voltak, bivalyerős sportmotorokkal és kemény futóművel, fékrendszerrel.

Az újabb generációban az R-Design csak optikai tuningot jelent, simán lehet 120 lóerős dízelmotorral is találni R-Design felszereltséget.

Fontosabb elemei: módosított első és hátsó lökhárító (ez utóbbi diffúzorral és dupla kipfogóvéggel), nagy méretű és különleges mintázatú „kétszínű” felnik (a V40-nél 17-es méretben, az S60/V60 esetében 18-asban), fekete belső kárpit a tetőn és az oszlopokon is, kék hátterű műszerek (kivéve a 2013 utáni S60/V60-ast, amikben a bekapcsolási/kikapcsolási grafika R-Design-os), R-Design embléma itt-ott az utastérben, sportos fém pedálok, Alcantara betétes ülések. Műszakilag a kissé ültetett futómű és a mellső toronymerevítő jelentenek különbséget. Az S60 szedán hátsó spoilert is kapott.

A képen egy 2013 utáni ráncfelvarrásos S60 R-Design.

12438_6.jpg

Ocean Race

A neves világkörüli vitorlásverseny szponzora a Volvo, ezt a legtöbb évjáratban kapható Ocean Race felszereltséggel ünnepelték meg. Piactól és évjárattól függően eltérő felszereltséget jelentett, de közös volt az egyedi, csak az Ocean Race felszereltségre jellemző alufelni, az Ocean Race emblémák az utastérben (ideértve a V40/V60 kalaptartójára nyomtatott világtérképet), illetve az általánosan a full extrához közelítő felszereltség. A színválaszték korlátozott volt, de volt egy jellegzetes mélykék szín, ami viszont csak az Ocean Race kivitelhez volt elérhető.

spec_96de9a8f-480e-4965-ac9f-1626622fd6cc_640_0.jpeg

Cross Country

Már az első szériás V70-esnek is volt Cross-Country, azaz X-Country, azaz XC változata, méghozzá 1997. augusztusától. Az még decens terepjáró-szerű autó volt, összkerékhajtással, nyomatékos motorral, majrévassal (kapaszkodóval) az utasülés előtt.

Az újkori Cross Country-k alapvetően csak bizonyos design elemeket hoznak, de terepjáró-képességük nem sok. Alapmotoros változatok is rendelhetőek voltak Cross Country felszereltségben, a négykerékhajtás drága extra volt.

A terepjárós képességek közül csak a pár centivel magasabbra került karosszéria említhető, hiszen ez növeli a terepszögeket, de a terepjárós karosszériaelemek is fényezett műanyagok, tehát sérülhetnek, karcolódhatnak, törhetnek.

A macsó kinézet tetszhet a célközönségnek, a magasság miatt könnyebb ki- beszállás kedvez a nehezebben mozgóknak. Ugyanakkor hülye méretűek a gumik (amiknek a nagyobb átmérője részben felel a magasabban hordott karosszériáért), és a hülye méretek magasabb árat jelentenek. (A V40 Cross Country 225/50R17 méretű gumija kb 20-25% felárat jelent a sima V40 225/45R17 méretéhez képest.)

volvo-v40-cross-country_2013_apvidus_15101315626_5.jpg

 

Ha elolvastad ezt a fejezetet és hasznosnak találtad, dobj egy lájkot. Ha tévedést találsz, valamit kiegészítenél, vagy egyéb módon segítenél a blog tökéletesítésében, írj kommentet. Köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://v40s60v60.blog.hu/api/trackback/id/tr2318093076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása