Volvo V40/S60/V60 (2010-2019)

Vásárlási tanácsadó

Szervizelés, alkatrészek

2023. március 28. 20:35 - Kulani

61ebc62b449811f2f06a22bbd6aa2d1fx.jpgMint minden prémium autó, úgy a V40 és az S60/V60 fenntartása is komoly költségekkel járhat. Megbízható konstrukcióról és minőségi megépítésről van szó, a meghibásodások nem gyakoriak. Viszont ha gond van, akkor egy népautóhoz képest mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Tudomásul kell venni, hogy a Volvo viszonylag ritka autó, a felső-közép S60/V60 sorozatból pedig eleve kevesebbet adtak el, mint a kisebb modellekből. Ez azt jelenti, hogy az utángyártó alkatrészpiac nem állt rá a típusra. Féktárcsából, betétből, lengéscsillapítóból, hátsó kipufogó dobból meg még néhány más gyakori kopó-fogyó alkatrészből csak-csak lehet normálisan árazott és normális minőségű utángyártott darabokat találni, de mondjuk turbó csöveket, motor jeladókat, vagy éppen utastéri műanyag biszbaszokat csak gyáriban lehet találni, a beszerzési forrás pedig a márkaszerviz a maga nagyvonalú árrésével.  

Mivel viszonylag ritka típusról beszélünk, kevés autó bontódik, így a kurrens alkatrészek ára a bontókban is csillagászati lehet – ha éppen le tudjuk vadászni egyáltalán. Ismerünk olyan márka specifikus bontókat, ahol egyes használt karosszéria elemeket, lámpákat csupán 20-25 százalékkal a márkaszervizes bruttó kisker ár alatt adnak - megtehetik, hiszen a kereslet meghaladja a kínálatot. Ha X sokallja az árat, és középső ujjával mutat be, Y akkor is elviszi a relatíve drága alkatrészt, mert nem talál mást. (Jelen sorok írója többször játszotta már előbb a fölényes X, majd pár hónap múlva a beletörődő Y szerepét is.)

A gyári alkatrészek árai egyébként szerencsére nem feltétlenül tükrözik a prémiumautóságot: ha talán drágábbak is egy tömeggyártó alsó-közép modelljénél megszokottnál, a különbség nem drámai.

A márkaszervizeken kívül van jó néhány privát műhely, ahol Volvók szervizelésére álltak rá. Ha nincs is meg a márkaszervizek csupa üveg + márvány + szálhúzott alumínium kinézete, a szerelők gyakran valamelyik Volvo szervizben szereztek akár évtizedes gyakorlatot, gyári diagnosztikát és célszerszámokat használnak – mindezt a márkaszervizes árak töredékéért. Tipikusan rendelkeznek saját – kedvezményes árú - alkatrész forrásokkal is.

A Volvókra szakosodott internetes fórumokon könnyen lehet kontaktot szerezni ezekhez a szervizekhez.

 

Ha elolvastad ezt a fejezetet és hasznosnak találtad, dobj egy lájkot. Ha tévedést találsz, valamit kiegészítenél, vagy egyéb módon segítenél a blog tökéletesítésében, írj kommentet. Köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://v40s60v60.blog.hu/api/trackback/id/tr6718082976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása